• Löpträning för barn

  Var med på ett springlopp tillsammans i vår

  Våren är här vilket innebär mer tid utomhus. Oavsett om du själv eller ditt barn ska vara med i något motionslopp i vår så är det här den perfekta tiden att springa och leka utomhus. Här har vi samlat våra bästa tips för hur löpning kan bli en rolig familjeaktivitet.

  Rörelse varje dag

  Vi vet att barn behöver röra på sig för att må bra. Det är viktigt både för kroppen och knoppen och genom rörelse orkar barnen mer. Rekommendationen är att barn ska vara fysiskt aktiva 60 minuter om dagen för att främja hälsa och livsstil ­– både på kort och lång sikt. Genom att delta i lek och sport utvecklar barn motorik, koordination, uthållighet och styrka – samtidigt som de har kul. När fysisk aktivitet är rolig ökar också chansen att fortsätta vara aktiv på längre sikt Det ska vara roligt att röra på sig!

  Kan barn träna kondition?

  Innan puberteten finns det ingen anledning att nöta kilometrar i löpspåret. Anledningen är att barn i förskole- och skolåldern inte kan träna upp hjärtmuskel eller syreupptagning i särskilt stor utsträckning. De behöver därför träna allsidigt i form av snabbhet, koordination och anaerob uthållighet, vilket betyder så korta och snabba sträckor att kroppen inte hinner syresätta musklerna. Allt detta kan barnen få genom lek – kull på skolgården, gå på någon sport, genom bollek eller lek och bus på leklandet.

  kids playcenter

  Löpning med barn

  Att springa ger starka ben och skapar massor av rörelseglädje! Men alla är olika och medan en del barn älskar att springa, väljer andra hellre att röra sig på andra sätt.  För att barn ska tycka att det är roligt att röra på sig och vilja göra det mycket och ofta, är det viktigt att det sker på deras villkor. Tycker barnen om att springa? Go for it! Verkar de däremot inte särskilt intresserade av att springa kanske det är bättre att utveckla löparglädje genom annan lek och rörelse.

  För barn mellan 6-12 år som älskar löpning går det utmärkt att träna löpskolning som höga knän och hälkickar, korta intervaller, stafetter och lekar som olika varianter av kull. Yngre barn springer gärna också mycket och ofta, men allra bäst blir det genom lek. Det är svårt att säga hur långt barn bör springa eftersom det inte finns tillräckligt med forskning. Lite längre sträckor går bra så länge som barnen själva tycker det är roligt.

  Springlopp för barn

  På era platser, färdiga, spring! Det ska vara kul att springa och motionslopp är för många barn en riktig upplevelse. Barnlopp är ofta fulla av energi, kämparglöd och rörelseglädje! Det är viktigt att det sker på barnens villkor, utan press att prestera. Det viktigaste är inte att tävla utan att ha kul!

  I samband med Stockholm Marathon, Sveriges största maratonlopp och en riktig folkfest, kan de allra minsta barnen springa sitt allra första motionslopp. Leo’s Minsta Maran är en riktig springfest och upplevelse för barn mellan 0-4 år. Banan är cirka 250 meter lång och går i en snirklig bana inne på Östermalms IP. Självklart går det bra att springa tillsammans med mamma, pappa eller något äldre syskon. Under dagen erbjuds även massor av fartfyllda aktiviteter och lekar på plats. Samla familjen och upplev äkta rörelseglädje!

  Spring ett lopp med familjen

  Många motionslopp för barn hålls i samband med större lopp så som Stockholm Marathon, Göteborgsvarvet, Midnattsloppet, Luleå Stadsmara och Blodomloppet. Dessa lopp erbjuder ofta lopp för löpare i alla åldrar. Ska du som förälder också springa ett motionslopp i år? Genom att delta i samma lopp som barnen blir det en riktig familjeupplevelse som skapar massor med glädje och fina minnen.

  Cykla bredvid

  Du som förälder är självklart en stor inspirationskälla för ditt barn. Har du någonsin hört att barnen gör som du gör? Om du snörar löparskorna och tar dig ut finns det alltså en stor chans att barnen tar efter. Oavsett om du själv tränar inför ett motionslopp, eller bara för att må bra och orka med vardagen bättre, så kan du ta med ditt barn. En riktig klassiker är att låta barnen cykla bredvid medan du själv springer. Det blir en fartfylld familjeaktivitet och för dig som löpare kan det blir en ordentlig utmaning och ett tillfälle till intervaller.

  Kullekar är kul

  Vi tror på att upptäcka rörelseglädje genom lek, då blir det extra kul! Att röra på sig behöver inte vara komplicerat och det är ofta de spontana tillfällena som blir allra roligast. Tips på lekar är Under hökens vingar kom, Banankull, Ambulanskull, Tunnelkull, Plåsterkull, Slajmkull och Svanskull. Fråga ditt barn vilka av dessa lekar hon eller han har lekt. Vilken är favoriten?

  Spring och rörelse på Leo’s Lekland

  Under ett besök på Leo’s rör sig barnen, massor. På tusentals kvadratmeter lekyta kan barnen röra sig fritt, springa, leka och utforska och vi har sett att de tar i genomsnitt 12 000 steg under ett besök. Barnen rör på sig samtidigt som de har kul och det är det som är det allra viktigaste! Vi brukar kalla det träning utan träning.